کسبوکارهای نوپا:با نزدیک شدن به جمعه سیاه (بلک فرایدی)، پلیس فتا نسبت به افزایش کلاهبرداریهای اینترنتی هشدار داده است. فروشگاههای جعلی و تبلیغات فریبنده در شبکههای اجتماعی، خریداران را هدف قرار داده و باعث افزایش پروندههای قضایی مرتبط شدهاند.
با نزدیک شدن به جمعه سیاه (بلک فرایدی)، پلیس فتا نسبت به افزایش کلاهبرداریهای اینترنتی هشدار داده است. فروشگاههای جعلی و تبلیغات فریبنده در شبکههای اجتماعی، خریداران را هدف قرار داده و باعث افزایش پروندههای قضایی مرتبط شدهاند.
به گزارش میزان، همزمان با نزدیک شدن فصل حراج و روز جمعه سیاه (بلک فرایدی) براساس تقویم میلادی، فروشندگان و صاحبان کسبوکارهای مجازی در ایران نیز از این فرصت، برای فروش کالا و خدمات با تخفیفات ویژه استفاده میکنند. اما این موقعیت تبدیل به فرصت ویژهای برای افراد سودجو نیز شده است.
هشدار پلیس فتا در رابطه با افزایش کلاهبرداری در جمعه سیاه
در همین رابطه پلیس فتا به عموم مردم هشدار داده است که براساس رصدهای انجام شده، در روزهای منتهی به جمعه سیاه، پروندههای قضایی ارجاع شده به پلیس فتا و همچنین گزارشات دریافتی از هموطنان، و کلاهبرداری با استفاده از این ترفند در حال افزایش است.
تاریخ بلک فرایدی در ایران
«جمعه سیاه» یا همان «بلک فرایدی» (Black Friday) به تقویم میلادی، روز ۲۹ نوامبر است. بلک فرایدی یکی از معروفترین رویدادهای فروش ویژه با تخفیف بسیار زیاد در بسیاری از کشورهاست که در اکثر نقاط جهان برگزار میشود. در این روز بسیاری از فروشگاههای دنیا، به مناسبت نزدیک شدن به سال نوی میلادی، تخفیفهای چشمگیری برای فروش بیشتر کالا و خدمات در نظر میگیرند. این موقعیت، بهعنوان یک فرصت مناسب برای خریداران و فروشندگان شناخته میشود.
مهمترین مؤلفه جذاب بلک فرایدی برای مشتریان و خریداران، تخفیفات و حراجهای قابل توجه بسیاری از اجناس است. این تخفیفها توجه بسیاری از مشتریان را به سمت بازارهای فیزیکی و آنلاین جلب میکند و در نتیجه تعداد زیادی از مردم به سوی این بازارها هجوم میبرند. این تخفیفها گاهی تا ۹۰٪ و در بسیاری مواقع ۵۰ تا ۷۰٪ هستند.
این روز بهصورت رسمی در تقویم ایران جایگاهی ندارد و تاریخ دقیقی برای بلک فرایدی در کشور وجود ندارد. اما بسیاری از برندها و فروشگاهها از این فرصت برای ارائه تخفیفهای ویژه استفاده میکنند و روزهای خاصی را برای برگزاری این حراجها اعلام میکنند.
بر اساس تقویم میلادی، تاریخ بلک فرایدی ۲۰۲۴ در روز ۲۹ نوامبر مصادف با جمعه، ۹ آذر ۱۴۰۳ است و طبق روال سالهای گذشته در حوالی این تاریخ بسیاری از برندها و فروشگاههای ایرانی تخفیفهای گستردهای، برای فروش فیزیکی و آنلاین در نظر میگیرند.
هرچند حراج جمعه سیاه چندسالی است که در ایران رایج شده، اما طبق اعلام مراجع قانونی، بسیاری از تخفیفهای بلک فرایدی در ایران با کلاهبرداری و تبلیغات گمراهکننده همراه شده که باعث میشود مشتریان، به جای سود بردن از تخفیفها، قربانی و زیاندیده شوند.
انواع روشهای کلاهبرداری در جمعه سیاه
مجرمان سایبری در کلاهبرداری اینترنتی با مهندسی اجتماعی، مناسبتها و رویدادهای جامعه را رصد و با برنامهریزی و طراحی سایت و سامانههای جعلی اقدام به کلاهبرداری و خالی کردن حساب مردم میکنند.
فروشگاههای آنلاین یکی از مکانهای اصلی کلاهبرداری در رویداد بلک فرایدی هستند. بسیاری از این فروشگاهها با استفاده از تصاویر جذاب و قیمتهای دروغین، مشتریان را جذب میکنند. گاهی برخی از این فروشگاهها حتی وجود خارجی ندارند و با دریافت مبلغ از مشتری، کالا را ارسال نمیکنند و یا کالایی غیر از آنچه تبلیغ و فروخته شده بود، ارسال میکنند. این موضوع مخصوصا در فروشگاههای کوچکتر و کمتر شناختهشده رایج است.
یکی دیگر از رایجترین روشهای کلاهبرداری در بلک فرایدی، تبلیغات گمراهکننده است. بسیاری از فروشگاههای فیزیکی یا آنلاین، قبل از بلک فرایدی قیمت کالاهای خود را افزایش میدهند، اما در روز جمعه سیاه، قیمتها را بهظاهر کاهش داده و به مشتریان اعلام میکنند که تخفیفهای بزرگی اعمال شده، در حالی که قیمت نهایی کالا با قیمت واقعی آن تفاوت چندانی ندارد و در بسیاری موارد حتی گرانتر از قیمت واقعی تمام میشود.
روش رایج دیگر کلاهبرداری، فروش کالاهای بیکیفیت یا تاریخ مصرف گذشته به اسم تخفیف ویژه است. برخی فروشندگان، کالاهایی که در انبارهایشان مانده و قابل فروش نیستند را به بهانه تخفیف در این روزها عرضه میکنند. مشتریان نیز به دلیل جذابیت تخفیفها، این کالاها را خریداری میکنند، اما پس از خرید متوجه کیفیت پایین یا تاریخ مصرف گذشته آنها میشوند.
همچنین برخی صفحات و کانالها در فضای مجازی، بدون اعتبار در زمینه کسبوکار اینترنتی وارد میشوند، حتی برخی صفحات در قالب فروشنده ابتدا به تعهدات خود عمل میکنند و با جذب مشتری و کسب اعتبار لازم در ادامه اقدام به کلاهبرداری میکند.
دلایل اصلی موفقیت کلاهبرداریهای بلک فرایدی در ایران به عواملی همچون، تخفیفهای محدود در زمان کوتاه، عدم شفافیت در شرایط فروش، آگاهی پایین مشتریها نسبت به حقوق خود و روشهای تشخیص تخفیف واقعی از جعلی برمیگردد. بسیاری از خریداران بدون تحقیق کافی و تنها به دلیل تبلیغات اقدام به خرید میکنند و این امر باعث میشود که آنها بهراحتی قربانی کلاهبرداریهای مختلف شوند.
رعایت چه نکاتی در زمان خرید بلک فرایدی الزامی است؟
برای جلوگیری از کلاهبرداریهایی از این نوع، اطلاعرسانی اهمیت زیادی دارد. مردم باید قبل از خرید از قیمتهای واقعی مطلع شوند و از فروشگاههای معتبر خرید کنند. همچنین، دستگاههای نظارتی و قانونی باید در جلوگیری از تبلیغات گمراهکننده و برخورد با فروشندگان متخلف نقش فعالی ایفا کنند.
در همین راستا، هموطنان درصورت تمایل به استفاده از تخفیفات بلک فرایدی و کاهش ریسک کلاهبرداری در فضای مجازی باید در هنگام خرید اینترنتی نکات زیر را مدنظر داشته باشند:
هرگونه ثبت سفارش و خرید را، صرفا از سایتهای فروشگاهی، معتبر و مجاز داخل کشور که دارای مجوزهای قانونی هستند انجام دهند.
هرگونه انتقال پول از طریق درگاههای بانکی انجام شود و در زمان پرداخت هزینه دقت داشته باشند که عملیات بانکی را صرفا از طریق لینک اصلی صفحه پرداخت، انجام دهند.
به هیچ عنوان به تبلیغات فریبنده و اغوا کننده صفحات فروشگاهی در شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام که بستر اصلی کلاهبرداری هستند، توجه نکنند.
در صورت خرید کالا از کانالها و صفحات مجازی، هزینه آن را پس از تحویل بپردازند؛ این کار میتواند از واریز وجه بدون تحویل کالا جلوگیری کند.
خریدار باید دقت داشته باشد جنس فیک و تقلبی را تحویل نگیرد و بعد از اطمینان از اصالت کالا پول آن را پرداخت کند.
شهروندان در صورت مشاهده موارد مشکوک و مجرمانه مراتب را از طریق شماره ۰۹۶۳۸۰ به پلیس فتا گزارش دهند.
مراحل شکایت از جرایم اینترنتی
هموطنان در صورت مواجهه با جرایم اینترنتی و نیاز به شکایت از طریق پلیس فتا، باید مراحل ذیل را تا زمان حصول نتیجه طی کنند:
۱- ثبتنام اولیه در سامانه ثنا
۲- دریافت نوبت اینترنتی و مراجعه حضوری به دفاتر خدمات قضایی
۳- تکمیل ثبتنام و تنظیم شکواییه در مورد موضوع جرم
۴- ارجاع سیستمی به مرجع قضایی برای برخورد قانونی با مجرمان
۵- ارجاع پرونده به پلیس فتا جهت انجام تحقیقات تکمیلی
۶- دعوت از شاکی جهت انجام تحقیقات تکمیلی و ارسال مستندات به مرجع قضایی
۷- رسیدگی و صدور حکم توسط دادگاه
گروه آموزش
افزودن دیدگاه