کسبوکارهای نوپا:ناترازی انرژی باعث کاهش تولید و خاموشی معادن و صنایع معدنی شده و با قطعیهای مکرر برق و محدودیت گاز، چرخ تولید متوقف شده است. بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران معتقد است در شرایط موجود، بیش از ۵۰ درصد معادن کشور تعطیلاند.
ایران ۷ درصد منابع معدنی غنی دنیا شامل ۳۷ میلیارد تن ذخایر قطعی و ۵۷ میلیارد تن ذخایر احتمالی و ۶۷ نوع ماده معدنی را با وجود یک درصد جمعیت جهان دارد، اما با تمام این مواهب، سهم معادن از ارزش تولید کشور تنها یک درصد است.
متأسفانه با وجود ظرفیتهای فراوان و خدادادی در بخش معدن کشور، به دلیل عدم ریلگذاری مناسب این بخش نتوانسته آنطور که باید و شاید سرمایه جذب کند، در حالی که بخش معدن و صنایع معدنی یک ظرفیت قابل اتکا در اقتصاد ایران بوده و میتواند سهمی در اشتغال و رشد اقتصادی داشته باشد.
حلقه مفقوده رشد بخش معدن در کشور ما گرچه انبوهی از مشکلات اعم از ریسکهای سیاسی و تحریمها، بوروکراسی اداری و ضعف شفافیت در مجوزدهی، مشکلات حقوقی و عدم امنیت سرمایهگذاری و… است؛ اما بحران ناترازی انرژی نیز به مشکلات این بخش در سالها و بهویژه ماههای اخیر افزوده است؛ تا جایی که خطر تعطیلی، گریبان بسیاری از معادن کشور را گرفته است. این خطر موجب شده فعالان بخش خصوصی جهت ادامه حیات به ناچار حاضر به تعطیلی چند روزه معادن خود شدهاند تا شاید زیانها کمتر شود؛ مسالهای که با شعار سال یعنی «سرمایهگذاری برای تولید» منافات دارد.
صنایع معدنی که از آن روزگاری به عنوان جایگزین درآمدهای نفتی صحبت میشد، حالا با چالشهای جدی در تامین زیرساختهای اساسی همچون کمبود برق در تابستان و محدودیت گاز در زمستان روبرو شدهاند و این چالش باعث شده که امروزه چرخ تولید در معادن از حرکت بایستد.
در چنین شرایطی که کشور با تحریم روبرو و تولید کشور به برق پایدار وابسته است، انتظار میرود سیاستگذاران با درک اهمیت نقش معادن، از آنها پشتیبانی به عملی آورند. همچنین از نهادهای مسئول نیز انتظار میرود با اطلاعرسانی شفاف و برنامهریزی دقیق و کاهش خاموشیها، از تحمیل خسارتهای سنگین به این بخش جلوگیری کنند.
گروه کسب و کار
افزودن دیدگاه